De feria van Sevilla

In april vindt er in Sevilla ieder jaar de Feria de Abril plaats. Hét feest van Sevilla. De precieze datum verschilt ieder jaar en is afhankelijk van wanneer Pasen valt. Meestal begint het Aprilfeest van Sevilla twee weken na Pasen.

De officiële opening is de nacht na ‘el pescaíto frito’ om middernacht. Vanaf dan wordt er tot het einde bijna onophoudelijk gedanst, gefeest en rondgeparadeerd in traditionele klederdracht.

‘El pescaíto frito’ betekent letterlijk ‘gebakken vis’.

Aan het begin van de feria gaan alle eigenaren van de ‘casetas’ (en genodigden) in gala naar hun ‘caseta’. (Soort tent die mooi versierd is van binnen met lampionnetjes en foto’s, met een eigen bar, keuken, toilet en tafeltjes en stoeltjes). Hier wordt een feestmaal geserveerd en danst men maar nog niet in de mooie Spaanse jurken.

Enkele minuten vóór middernacht gaat iedereen naar buiten en kijkt men naar de grote poort, een toegangspoort en ook ontmoetingspunt die helemaal versierd is met lampjes. Ook alle straten hangen vol met lampionnetjes met daarin een lampje. Om precies middernacht gaan deze lampjes tegelijkertijd aan, de zogenaamde ‘alumbrao’. Zodra alle lichten aan zijn, is het Aprilfeest officieel geopend en kan het feest beginnen.

Dit begin van de feria is heel lang op maandag om middernacht geweest maar sinds 2019 jaar is deze op zaterdag om middernacht zodat de mensen 2 dagen langer kunnen genieten van de feria.

De dag na het aansteken van de lampjes wordt er iedere middag in prachtige traditionele kostuums geparadeerd. Te paard of in een paardenkoets. Tijdens de zogenaamde Paseo de Caballos (=paardenwandeling).

Mannen dragen een traje corto. Dat wil zeggen een kort pak. Dat bestaat uit een strakke broek, een korte jas en een hoed met een brede rand.

Vrouwen dragen een traje de gitano. Oftewel een zigeunerpak. Het zijn prachtig gekleurde flamencojurken. Met een rok in verschillende lagen.

In het haar dragen de vrouwen een bloem of haarkam. En natuurlijk dragen zij prachtige sieraden en wapperen ze met een waaier.

Voor de mannen én de vrouwen geldt: hoe mooier je er uit ziet, des te hoger het aanzien.

Tijdens de Feria de Abril van Sevilla worden er natuurlijk ook Sevillanas gedanst. Je zult zien dat jong en oud Sevillanans danst. Een dans vol passie, die wat weg heeft van Flamenco, maar eenvoudiger en vrolijker is. In de casetas wordt tot diep in de nacht feest gevierd. De casetas zijn het eigendom van bedrijven, vriendengroepen, belangrijke families, politieke partijen en dergelijke. Alleen met een officiële uitnodiging mag je een caseta binnenkomen.

Daarnaast zijn er gelukkig ook publieke paviljoenen. Als je tijdens de Aprilfeesten in Sevilla bent en geen officiële uitnodiging voor een privé caseta hebt, kun je altijd hier naar binnen.

De Feria de Abril van Sevilla vindt plaats aan de oever van de Guadalquivir. Op een afgesloten terrein in de wijk Los Remedios.

Op het feestterrein staan meer dan 1.000 casetas. Deze staan verspreid over 12 straten die allemaal naar een Torero (stierenvechter) genoemd zijn.

In de Calle del Infierno (straat van de hel) is een gigantische kermis, met vertier voor jong en oud, gebouwd.

Tips voor de Feria van Sevilla

Boek tijdig!

Wil je de Feria de Abril van Sevilla een keer van dichtbij meemaken? Boek dan tijdig een accommodatie in Sevilla! Want overnachtingsplekken in Sevilla zijn altijd al vele maanden van tevoren volgeboekt.

Accommodaties op loopafstand feestterrein

Wil je tijdens de Feria de Abril van Sevilla overnachten in een hotel op loopafstand van het feestterrein Real de la Feria, dan is Hotel Monte Carmelo het dichtstbijzijnde hotel, dat 1km van de Feria afligt. Het is een wat onpersoonlijk hotel, maar wel met goede service.

Net aan de overkant van het water liggen vervolgens het super-de-luxe Hotel Alfonso XIII en de appartementen Sevilla Central Suites (beiden op 1,9 km van het feestterrein).

En in de levendige Triana wijk liggen het moderne appartement Triana Apartment (op 1.6 km van het feestterrein), de eenvoudige, maar gezellige appartementen Casas y Patios de Triana (op 1,8 km afstand), het moderne appartement Apartamento Barrio de Triana (op 1,9 km van het feestterrein) en het moderne appartementencomplex Pierre et Vacances Sevilla (eveneens op 1,9 km van het feestterrein).

Accommodaties dichtbij een metrostation

Hou er echter rekening mee dat de meeste accommodaties in Sevilla zich echter bevinden op 3 km. of meer van het feestterrein, aan de andere kant van de rivier. Je bent dus vrijwel altijd aangewezen op openbaar vervoer.

Accommodaties dichtbij een metrostation zijn daarom erg handig (uitstappen bij Plaza de Cuba of Parque de los Principes).

Ga mee met de Nederlandstalige Dolores

Ben je nog nooit naar de Feria de Abril in Sevilla geweest? De Nederlandstalige Sevillaanse Dolores van Sevilla Sights neemt je graag mee naar dit indrukwekkende feest in Zuid Spanje! Contact opnemen doe je hier.

×